Plaatselijk Belang Beerze

Van gezelligheidsclub tot belangenbehartiging

Welkom op de website van Plaatselijk Belang Beerze. Deze website is gemaakt door Plaatselijk Belang Beerze en continu in ontwikkeling. U vindt hier informatie speciaal voor de leden van Plaatselijk Belang Beerze. 

Een stukje geschiedenis

Het Plaatselijk Belang van Beerze is van begin af aan een gezelligheidsclub en een belangenbehartigingsvereniging geweest. Bleef het uitgaansleven in de begin jaren aanvankelijk beperkt tot een bingo- of kegelavond, in de loop van de tijd heeft het zich uitgebreid tot verschillende activiteiten per jaar, zoals Burendag, buurtbarbecue, themawandelingen, Kerst in Beerze en activiteiten voor kinderen en ouderen. Er is dus voor een actief bestuur heel wat te doen - sociaal en politiek. De belangenbehartiging kwam eind jaren-zestig ineens op de voorgrond toen ingevolge de Wet op de Ruimtelijke Ordening het gemeentelijke bestemmingsplan voor de buitengebieden veranderd diende te worden. Tegenwoordig houdt het bestuur zich bezig met thema's uit de Toekomstschets. Thema's die alle Beerzenaren aangaan.

Doelstelling Plaatselijk Belang Beerze

De vereniging heeft ten doel het behartigen van de belangen en de leefbaarheid van de buurtschap Beerze, alles in de ruimste zin van het woord. Het bestuur tracht dit doel te bereiken door:
a. Het houden van vergaderingen en bijeenkomsten;
b. Het organiseren van activiteiten ten behoeve van haar leden;
c. Het in overleg treden met bevoegde autoriteiten;
d. Alle andere wettelijke middelen, die tot haar doel bevorderlijk kunnen zijn.

Het bestuur

Het bestuur is bereikbaar via: pbb.beerze@outlook.com

Anita Morelisse (voorzitter), Anjo Roddenhof (secretariaat),
Jeanet Nijman (penningmeester), Jan Stegeman, Jan-Andries Winters,
Jolanda Zandman, Anja van der Veen

Actueel

Van het bestuur

Het bestuur van Plaatselijk Belang Beerze informeert u via de nieuwsbrieven over zaken die binnen het bestuur besproken worden.

Wilt u iets onder de aandacht brengen van het bestuur, dan nodigen wij u van harte uit ons aan te spreken in "de wandelgangen", of neem telefonisch contact op met één van de bestuursleden of stuur een mail naar: pbb.beerze@outlook.com.

Toekomstschets Beleef Beerze

In 2020 is er onder de bewoners van Beerze een enquête gehouden. Wat vinden bewoners positief en willen ze behouden? Wat zijn punten van zorg? Het resultaat: 8 thema's en 68 ideeën. Het bestuur van Plaatselijk Belang Beerze gaat samen met de bewoners in de komende vijf jaar aan de slag met de verschillende ideeën. Met deze Toekomstschets geven we richting aan de sociale, fysieke en economische ontwikkeling van ons buurtschap, met als doel de leefbaarheid en ontwikkeling van een vitaal Beerze voor de toekomst te waarborgen.

Thema's
1. Erfgoed & Cultuurhistorie
2. Samen leven
3.Wonen & Werken
4. Duurzaam, energietransitie en biodiversiteit
5. Ondernemerschap
6. Sociale en fysieke veiligheid
7. Verkeersveiligheid 
8. Contact met organisaties

Werkgroep biodiversiteit Beerze

De werkgroep biodiversiteit Beerze houdt zich o.a. bezig met het inzaaien van wilde bloemen en voorjaarsbolletjes. Hiermee ontstaat er een kleurrijk bloemenlint door Beerze. Verder hangen ze nestkastjes op voor de vogels. Doel is tweeledig: de mezen eten de rupsen van de eikenprocessierups en tevens wordt de biodiversiteit in Beerze vergroot.
















Landschap Overijssel

Landgoed Beerze is nauw verbonden met de buurtschap Beerze. Dit authentieke dorp is een parel in het Vechtdal, met recht een ‘beschermd dorpsgezicht’.

De landgoedvisie (vastgesteld in december 2022) gaat zowel in op de natuurgebieden van Landschap Overijssel, het erfgoed als ook op de omgeving van het landgoed: namelijk de buurtschap Beerze. Samen met inwoners, overheden en pachters van de landbouwgronden heeft Landschap Overijssel nagedacht over de kwaliteiten en de toekomst van landgoed Beerze en haar omgeving. Die samenwerking willen ze graag voortzetten bij de uitvoering van onze visie. Zo versterken we samen natuur en erfgoed en behouden we het rustige en pure karakter van dit gebied. Deze visie geldt als beleid voor het beheer van het  terrein op korte en lange termijn (tot 2035). En is tevens een inspiratiebron voor particulieren en bedrijven in de buurtschap Beerze. Bijvoorbeeld voor mensen die een bijdrage willen leveren aan behoud en versterking van het beschermd dorpsgezicht, houtwallen, heggen en andere streekeigen beplanting. 

Activiteiten


De door het bestuur georganiseerde activiteiten, zijn alleen toegangelijk voor leden van Plaatselijk Belang Beerze.
De genoemde data zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Zodra er meer bekend is over de inhoud van de activiteit, ontvangt u van ons een aparte uitnodiging via de nieuwsbrief.

Kindermiddag

Woensdag 15 oktober 2025

Praktische informatie

Onderstaand treft u praktische informatie van o.a. Plaatselijk Belang Beerze, de gemeente Ommen, subsidiemogelijkheden en interessante artikelen of websites.

Wijkindeling Beerze

Beerze is ingedeeld in wijken. Elke wijk heeft vanuit het bestuur zijn eigen contactpersoon.

Jeanet Nijman: Beerzerweg 8, 10, 12, 13 en 14, Marsdijk 9/9a
Jolanda Zandman: Beerzerweg 11, 15 t/m 23/23a
Jan Stegeman: Beerzerweg 24 t/m 28/28a
Anjo Roddenhof: Beerzerweg 29, 30, 31, Kampweg 2, Marsdijk 1 t/m 3/3a
Jan-Andries Winters: Beerzerweg 32 t/m 35, Zwarteweg 9, 
Anja van der Veen: Marsdijk 4/4b t/m 8
Anita Morelisse: Beerzerpoort 1 t/m 5

Contributie

De contributie wordt jaarlijks herzien. Voor 2025 is de contributie voor één persoonshuishouden € 7,50 voor meer persoonshuishouden € 15,00 tot 80 jaar. Zodra de jongste partner 80 wordt, hoeft er geen contributie meer te worden betaald vanaf het jaar erop.

Gemeente Ommen

Op de website van de gemeente Ommen vindt u informatie over onder andere: Belastingen, Subsidies, Vergunningen, Wonen en Leefomgeving en kunt u bijvoorbeeld storingen van de straatverlichting doorgeven.

Welke thema’s vindt Ommen belangrijk, welke ontwikkelingen wenselijk en voor welke opgaven zoekt Ommen gezamenlijk naar oplossingen? Vragen die vaak het schaalniveau van Ommen overstijgen en waar de inbreng van en samenwerking met anderen nodig is. In de Omgevingsvisie geeft Ommen een integrale visie op de toekomst en de aanpak die ze daarbij voorstaan. Met als thema “Ommen Jouw Toekomst” zijn ze samen met de inwoners, plaatselijke belangen, ondernemers, maatschappelijke organisaties en partners de toekomst gaan verkennen. Ze doen dit vanuit de ambitie dat Ommen zich op basis van haar kernkwaliteiten ontwikkelt tot een groene, gastvrije, geïnspireerde en gezonde wonen verblijfsgemeente.

Ga naar de Omgevingsvisie Ommen

Rova logo

Samenwerking gemeente Ommen en ROVA

Met ingang van 1 januari 2025 stopt de samenwerking met gemeente Hardenberg voor onderhoud en beheer van de openbare ruimte. Deze taken worden dan door ROVA en Sweco in samenwerking uitgevoerd.

ROVA gaat onder andere over het onderhouden en beheren van het groen, speelplekken, sportvelden en begraafplaatsen. Sweco is een ingenieurs- en adviesbureau dat de gemeente Ommen ondersteunt bij het onderhoud en de verbetering van de buitenruimte.

Vanaf 1 januari 2025 beheert ROVA ook het Meldpunt Openbare Ruimte. Inwoners kunnen meldingen over een schone buitenruimte direct bij ROVA doen. ROVA zorgt voor een snelle afhandeling en schakelt Sweco in als dat nodig is. Wilt u meer weten over ROVA of Sweco? Kijk dan op www.rova.nl of www.sweco.nl.

Vitaal Ommen

Op dit platform vind je lokale organisaties en verenigingen uit de gemeente Ommen. Partijen die jou kunnen helpen met een vitaler en gezond(er) leven. 
Het vermelde aanbod is laagdrempelig en vrij toegankelijk. Om gebruik te maken van dit aanbod is geen doorverwijzing of indicatie nodig. 

Wijz Welzijn senioren Ommen

Wijz is een welzijnsorganisatie in de gemeente Ommen en bieden activiteiten en diensten aan (voor jongeren, volwassenen en senioren) om elkaar te ontmoeten, te bewegen, gezellige dingen te ondernemen, creativiteit te ontwikkelen en zelfredzaam te blijven.

Cultuuragenda Ommen

In Ommen wordt heel veel georganiseerd op cultureel gebied. Op deze Cultuuragenda is te zien is wat en wanneer er allemaal te doen is in onze gemeente.

Woonhuissubsidie monumenten

Particuliere eigenaren van rijksmonumenten met een woonfunctie, kunnen jaarlijks van 1 maart tot en met 30 april een aanvraag indienen voor de instandhoudingssubsidie woonhuis-rijksmonumenten (woonhuissubsidie). De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) behandelt de subsidieaanvraag.
Klik op onderstaande afbeelding voor de Instructievideo aanvraagportaal woonhuissubsidie.

Subsidieregeling instandhouding monumenten (Sim)

Eigenaren van rijksmonumentale bewoonde boerderijen, landhuizen en molens komen in aanmerking voor zowel de Woonhuissubsidie monumenten als ook de Subsidieregeling instandhouding monumenten (Sim). Een eigenaar kan zelf kiezen van welke regeling hij gebruik wil maken. Dezelfde werkzaamheden kunnen niet vanuit twee regelingen worden gesubsidieerd.

De woonhuissubsidie en de Sim bepalen beide de subsidiabele kosten op basis van de Leidraad subsidiabele instandhoudingskosten. De Sim heeft een hoger subsidiepercentage (maximaal 60%) dan de woonhuissubsidie (maximaal 38%). Met de Sim kunt u alleen subsidie aanvragen voor onderhoudskosten terwijl in de woonhuissubsidie ook restauratiekosten voor subsidie in aanmerking komen.
Klik op onderstaande afbeeling voor het Informatieblad Instandhoudingssubsidie.

Restauratiefonds

Het Nationaal Restauratiefonds verstrekt laagrentende leningen voor instandhouding van een monument (restauratie en onderhoud). Eigenaren van rijksmonumenten kunnen een plan indienen en op basis daarvan een laagrentende lening van 100% van de instandhoudingskosten krijgen.

Monumenten.nl

Alles over monumenten onder één dak. Wegwijs in monumentenland. Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Inspiratie, praktische tips, stel uw vraag in onze Monumenten Community of vind de juiste specialist in de SpecialistenWijzer.

Project Streekeigen Landschap Beerze

Het landschap is van ons allemaal. Veel Overijsselaars zijn trots op hun streek en het karakteristieke landschap. Het is belangrijk dat we het landschap op de juiste manier beheren, zodat mensen, planten en dieren er goed kunnen leven. Helaas staat ons streekeigen landschap onder druk. Via het project 'Streekeigen Landschapsbeheer' wil de Provincie Overijssel en Landschap Overijssel de  inwoners stimuleren om samen aan de slag te gaan.

In Beerze zijn de erven Heres, Bremmer, Schottert, Westerbeek/Bijsterbosch, De Ridder/Morelisse, Stenvert, Makkinga en Jordans/Hamming, met de subsidie Streekeigen Landschapsbeheer aan de slag gegaan. Om oude landschapselementen terug te laten keren en meer biodiversiteit te ontwikkelen zijn er bomen en hagen aangeplant.

Vechtdalbiografie

Vechtdalbiografie

In het Vechtdal hebben we alle tijd en alle ruimte. Hoe we deze ruimte in de loop der tijden hebben gebruikt en naar onze hand hebben gezet lees je in deze Vechtdalbiografie. Martijn Horst van Landschap Overijssel neemt je aan de hand van tijdvensters mee in een reis door de tijd. En laat zien hoe eerst de natuur en later de mens het Vechtdal hebben gevormd. Van oerlandschappen naar cultuurlandschappen en naar het landschap zoals we dat heden ten dagen kennen. Maar met de opgaven van vandaag en de behoeften van morgen blijft de mens het landschap veranderen.

Een landschap waar we willen wonen, werken en recreëren. Waar ook ruimte is voor waardevolle natuur en oude landschapselementen. Met deze biografie hopen we betrokken Vechtdallers te inspireren het Vechtdallandschap beter te begrijpen. Opdat zij het verhaal van het Vechtdal verder vertellen en het landschap en de natuur blijven koesteren, zodat generaties na ons ook alle tijd en alle ruimte hebben om van dit bijzondere stukje Nederland te genieten.

Tekst: Rolf Halverhout
Gebiedsmanager Vechtdal Marketing

Streekeigen Landbouw: Overijssels portret van zeven boerenerven

Landschap Overijssel wil graag een bijdrage leveren aan de discussie rond biodiversiteit en streekeigen landschap in relatie tot agrarische bedrijfsvoering. Niet met pasklare antwoorden, maar vanuit kennis van het historische landschap en de ontwikkeling daarvan. Binnen het project Streekeigen Landbouw is een portret gemaakt van zeven agrarische bedrijven in de zeven natuurlijke landschappen van Overijssel; van ontstaansgeschiedenis tot en met mogelijke toekomstige doorontwikkeling.

Foto: Boerderij - Landgoed Beerze / Foto Bertus Webbink

Groene en blauwe diensten

Groene en blauwe diensten Overijssel (SGBDO)

De Stichting Groene en Blauwe Diensten Overijssel (SGBDO) heeft als missie om de waarde(n) van het landschap in stand te houden en te versterken door waardevolle landschapselementen van duurzaam langjarig beheer te voorzien. Wij zijn 1900 deelnemers die werken aan beheer en onderhoud van ons prachtige landschap. SGBDO geeft praktijktrainingen en heeft een kennisbank over specifieke landschapselementen zoals houtwallen en singels, hagen en heggen en hoogstamfruit.